Kod zvaničnika NATO-a najveću ljutnju zbog pojavljivanja garde Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) na manifestaciji sa oružjem i pod zastavom NATO-a, izazvala je činjenica da je dan ranije Kfor upozorio i kosovsko političko rukovodstvo da tako nešto ne smije da se dogodi, prenosi  list "Koha ditore".

List prenosi navode diplomatskog izvora zemlje članice NATO-a u Briselu, da ukoliko su željeli da zaoštre odnose sa NATO-om, “Kosovari nisu mogli da nađu gori trenutak nego sad”.

Komandant međunarodnih vojnih snaga na Kosovu Markus Bentler donio je odluku o privremenom prekidu saradnje Kfora i BSK-a nakon što je utvrđeno da se pripadnici BSK nisu pridržavali obaveze da ne nose oružje na proslavi dana Oslobodilačke vojske Kosova u Prištini.

Neimenovani diplomata je za list kazao da su upravo sada diplomate zemalja NATO pojačali napore kako bi povećali pomoć i podršku BSK-u, ali i stimulisali pripadnike srpske zajednice da se priključe ovoj formaciji.

U reakcijama zvaničnika NATO prema mjerama koje je preduzeo komandant Kfora, izraženo je razočarenje i prema, kako su rekli, "nekolicini kosovskih političara", ne želeći pritom da ih imenuju, prenio je list.

"Jedan dan ranije, na specifičan način je rečeno vrhu BSK-a, uključujući i politički nivo, da ne izlaze na manifestaciji sa oružjem kao i da ne koriste zastavu NATO-a. Uprkos tim prijateljskim sugestijama i uputstvima, oni su to ignorisali i mi to shvatamo kao nepoštovanje. Zato, da bismo poslali jasnu političku poruku, komandant Kfora je doneo ovu odluku", objašnjava diplomata zemlje NATO.

On kaže da je "odluka komandanta Kfora momentalna, ali je obijelodanjena tek u nedjelju nakon mnogih reakcija u vezi s ovim pitanjem".

"Ovo je veoma pogrešan signal upućen i zemljama koje ne podržavaju Bezbjednosne snage Kosova, niti Ahtisarijev paket ali i nezavisnost Kosova koje nisu ometale NATO u stvaranju ove formacije. Ovo je bila greška od strane kosovske strane", rekao je diplomata zemlje članice NATO-a koja podržava BSK, podvlači “Koha ditore”.