Međunarodna civilna kancelarija u Prištini podržava odluku Kfora da privremeno prekine saradnju sa KBS jer su njeni pripadnici nosili oružje na javnom skupu.

NATO je saopštio da obustavlja obučavanje pripadnika KBS-a, pošto oni nisu poštovali obavezu da na proslavi Oslobodilačke vojske Kosova u Prištini ne nose oružje.

List "Koha ditore" prenio je da je odluka komandanta Kfor-a Markusa Bentlera o prekidu saradnje i obuke pripadnika KBS-a naišla na odobravanje i najviše civilne međunarodne instance na Kosovu, kojom upravlja Piter Feith, ističući da je ICO zadužena za primjenu plana Martija Ahtisarija, na osnovu kojeg je Kosovo proglasilo nezavisnost.

NATO, koji se obavezao na obuku i snabdijevanje oružjem KBS-a, ističe da će obustava ovih aktivnosti trajati sve dok Alijansa ne dobije objašnjenje o incidentu na proslavi i garancije da se takva situacija više neće ponoviti.

NATO je protestovao i zbog isticanja zastave Alijanse na paradi, naglasivši da je njen stav po pitanju nezavisnosti Kosova neutralan.

Prema sinoćnjem saopštenju, Alijansa je prekinula podršku KBS-u, čiji su pripadnici na manifestaciji "Epopeja Oslobodilačke Vojske Kosova", održanoj u petak, nosili pištolje, što je bilo u suprotnosti sa prethodnim dogovorom.

KBS je u planovima NATO-a predviđena kao jedinica za reagovanje u vanrednim sitiuacijama, poput elementarnih nepogoda, a počela je da se formira poslije gašenja Kosovskog zaštitnog korpusa, a kosovski lideri su je označili kao temelj buduće vojske Kosova.

KBS: Spor sa Kforom biće prevaziđen

Ministarstvo Kosovskih bezbjednosnih snaga saopštilo je da će spor oko nošenja oružja pripadnika garde KBS-a na proslavi "Epopeja OVK" biti prevaziđen, ocjenjujući da je saradnja te formacije sa Kforom i NATO-om neophodna za mir i stabilnost na Kosovu i regionu.

"Ministarstvo i KBS će nastaviti blisku saradnju sa Kforom i NATO-om i obavljaće svoje dužnosti u skladu sa ustavom, zakonima i sveobuhvatnim prijedlogom za rješenje statusa Kosova", navedeno je u saopštenju.