Ministarstvo transporta i kompanija "Bechtel" su postigli sporazum za izgradnju  autoputa Morina-Besi. Autoput će se realizovati tako što će se podijeliti na određene segmente i njegova vrijednost dostiže  negdje oko 700 miliona eura.

U kasnim satima u subotu završeni su pregovori između Ministarstva transporta i američke kompanije Bechtel za izgradnju autoputae Morina - Besi, prenosi dnevni list Express prema saznanjima iz izvora unutar Vlade Kosova.

Postignut je dogovor i potpisivanje ugovora između dviju strana očekuje da će se biti u četvrtak.

Sporazum je popraćen žestokim raspravama i napetostima  u posljedne vrijeme  zbog  nekih  dijelova, koji su bili preporučeni da se sprovedu bez projekta. Na kraju su se dogovorili da se projekat autoputa izgradi tako što će biti podijeljen u nekoliko segmenata, sa konačnim projektima i posebnim cijenama za pojedine segmente.

Sada, sve što se očekuje da uradi kompanja Bechtel, je da izgraditi jedan segment i na drugoj strani da  dovršii projekat za sljedeći segment.

"Cjeli autoput  biće izgrađen prema predviđenim projektima za određene segmente i biće dovršen u roku", navodi ovaj izvor.

Prema istom izvoru, projekat će koštati oko 700 miliona eura. Nakon potpisivanja ugovora, kompaniji Bechtel preostaje joj mjesec dana da se  mobilizira da bi izašla na putevima sa svojim mašinerijama. Kako se očekuje gradnja autoputa bi trebala početi aprila mjeseca 2010. godine.

Vlada Kosova januara ove godine usvojila je prijedlog međuministarskog komiteta za izgradnju autoputa, da bi započela pregovore sa kompanijom Bechtel  & Enka, koja je ponudila  izgradnju autoputa koja je predviđena da bude u dužini od oko 103 kilometara  sa 7,5 - 8 miliona eura po kilometru.