Žene koje imaju djecu zarađuju skoro tri puta manje od muškaraca i suočavaju se i dalje sa mnogim preprekama u karijeri, zaključak je izvještaja Međunarodne trgovačke unije (MTU) koji je objavljen danas.

Kako se precizira u izvještaju, žene koje imaju djecu zarađuju u proseku 68 odsto od zarada muškaraca, a sveukupno, žene zarađuju 74 odsto od plata pripadnika muškog pola.

Kako je navela predsjednica Ženskog komiteta MTU, Dajana Holand ovaj izvještaj je "poziv na akciju na svim nivoima".

Poslodavci često krše zakon time što žene plaćaju manje nego muškarce, ne dopuštajući im da dovoljno dugo ostanu na porodiljskomodsustvu, ocjenjuje se u izvještaju.

MTU je došao do saznanja i da su žene sa djecom često onemogućene da napreduju ili se od njih nelegalno traži da urade testove na trudnoću prije nego što budu zaposlene.

ZZene koje rade u ruralnim sredinama ili u poljoprivredi su najvisse na meti nepravde na radnom mestu.

Izvesstaj MTU, koji je objavaljen istog dana kada se u svijetu obilježava Međunarodni praznik žena - 8. mart, bazira se na podacima iz 40 zemalja širom svijeta. Toj uniji pripada 176 miliona radnika iz 155 zemalja.

Slična studija EU, koja je objavljena u petak, pokazala je da se tekući evropski zakoni ne bore dovoljno protiv diskriminacije žene na radnom mjestu.