Kod većine ljudi preovladava pogrešno uvjerenje da je decentralizacija samo za kosovske Srbe Kosova i ostale manjinske zjadnice, a da se ne odnosi na širu populaciju.

Ovakvo shvatanje  može se okarakterisati kao neistinito i izaziva nesretnu zbunjenost i opasnost zato što decentralizacija igra veoma značajnu ulogu u temeljnim dokumentima Kosova, izjavio je američki ambasador u Prištini Christopher Dell, koji je, istovremeno decentralizaciju ocjenio kao vrlo značajnu za razvoj demokratskog i multietničkog društva Kosova.

Decentralizacija je, dodao je on, je jedan od stubova na koje je izgrađena Republika Kosova.

"To nije pretjerivanje i želim da budem jasan. Decentralizacija nije ništa manje, nego demokratsko sredstvo preko kojeg građani potražuju polaganje računa od Vlade. Svaki građanin Kosova treba da shvati da ideja decentralizacije nije samo za nove decentralizovane opštine, već za svaku opštinu kako bi se pružile što bolje usluge građanima", zaključio je Dell.

Dok je minister lokalne uprave Sadri Ferati rekao da su u prošle dvije godine  usvojeni osnovni Zakoni o lokalnoj upravi i u skladu sa njima počeo je prijenos kompetencija na opštine.

On je istakao da je na ime decentralizacije u 2007. dodjeljeno 160 miliona eura, a ta suma je povećana u ovoj godini na 240 miliona eura.