Na granici između Srbije i Kosova stvorene su kilometarske kolone vozila, prvenstveno naših ljudi koji su na radu u zapadnim zemljama, koji dolaze na Kosovo preko Srbije, zbog krađeg puta.

Ali prelazak srpske granice na Merdaru, bez "problema" i bez čekanja naši sunarodnici iz dijaspore plaćaju po 50 eura, piše današnja "Koha Ditore". U protivnom oni su prisiljeni čekati i satima zbog nemara carinskih procedura od strane carine našeg sjevernog susjeda.

Srpska carinska policija namjerno izaziva kašnjenja kako bi "unervozila i opljačkala" naše sugrađane.

"Postoji mnogo slučajeva da oni od naših sunarodnika traže novac, po 50 eura, samo kako bi ih uveli u red kako bi što brže prešli carinske procedure. Oni koji putuju s porodicama nemaju računa čekati i po pet sati na granici, pa su tako prisiljeni da plate", rekao je policijski izvor "Koha Ditore".

Nemar srpske strane potencirao je i glasnogovornik Policije Kosova, Baki kelani, prema kojem od subote postoje duge kolone na ulazu i izlazi srpske granice na Merdaru, a posebno su veća kašnjenja, kako kaže pri ulasku na Kosovo.

"Što se tiče stvaranja kolone na graničnom prelazu Merdare, mogu potvrditi na osnovu informacija dobijenih od strane naših sugrađana koji dolaze preko Srbije na Kosovo, čeka se satima. Posotoji nemar u radu od strane srpskih vlasti. Od jučer (subota) bilo je kolona, i juče je bila situacija i još teža", rekao je Kelani.