Stroge mjere protiv pušenja predviđaju prvu verziju nacrta zakona o duhanu, koji će uskoro biti ponuđen na javnoj raspravi. A osim toga, osim zabrane pušenja u zatvorenim prostorima, uključujući i preduzeća, gdje se predviđa sto posto zabrana pušenja, zabrana će biti uvedena i za neka javna mjesta kao štos e u nacrtu spominje kao "otvoreni prostor". Riječ je o dvorištima obrazovnih i zdravstvenih institucija, prostor pored obdaništa, prostor pored mjesta gdje igraju djeca, stadione, arene ili bilo koji prostor gdje se održavaju manifestacije ili pak ima mase ljudi. Takođe se obavezuju "administratori" svih otvorenih prostora da postave znakove o zabrani pušenja. Međutim, predstavnici kompanija, koji se osjećaju najviše "oštećenim" od ovog nacrta zakona kažu da ukoliko se ovaj nacrt usvoji sa trenutnim sadržajem biće ga veoma teško implementirati.

U ovom dokumentu, čiju kopiju je osigurala "Koha Ditore" predviđaju se i ostale mjese sem mjera protiv promovisanja pušenja. Sami proizvođači i distributeri se obavezuju da naprave reklame protiv pušenja. Promovisanje konzumiranja se strogo zabranjuje svugdje i u svakom aspektu. Takođe se tačno predviđaju i mjesta za prodaju cigareta, gdje se između ostalog zabranjuje ponuda unutar kafana, ili čak i u dvorištima objekata kojima upravljaju institucije. Zabranjenjuje se i prodaja cigareta putem aparata za prodaju, ili putem interneta i svaki oblik koji olakšava njihovo kupovanje. Maloljetnicima se zabranju prodaja cigareta.

U ovom dokumentu, koji je izrađen od strane radne grupe, gdje su učešće uzeli dužnosnici nekoliko vladinih resora, također piše da "Vlada ne bi trebala sudjelovati, podržati, adaptirati ili prihvatiti da bude partner bilo koje vrste duhanske industrije, uključujući inicijative ili aktivnosti duhanske industrije", što znači da Vlada ne može na bilo koji način podržati otvaranje privatnih preduzeća za proizvodnju duhana ili davanje privilegija za ovu vrstu poslovanja.

A kako bi se preuzela kontrola nad ovom situacijom, u dokumentu se prvo predviđa osnivanje jednog međuministarsvkog vijeća koje će se baviti preventivnim mjerama za prevenciju pušenja, onda direktno uključivanje inspektora iz svih područja, kao i policije. No, za kršenje Zakona predviđene su i povelike kazne. Oni su vrijednosno mnogo povećane, upoređujući sa pređašnjim Zakonom. Za pravna lica i subjekte predviđene su kazne  od 10 hiljada do 30 hiljada eura, ukoliko samo jednom budu uhvaćeni kršeći zakon, dok za fizička lica sada će kazna biti 50 eura, ukoliko bude uhvaćen da puši na mjestima gdje Zakon zabranjuje, za razliku od 20 eura koja je bila propisana pređašnjim zakonom.