Ojačali su finansijski, imaju jaka leđa, ne zanima ih što ko govori, najvažnije je da oni dobijaju milionske tendere, sada su već stvorili kapital i niko ne smije da to "promjeni". To su vlasnici kompanija bliskih ljudima na vlasti, koji su ih finansirali tokom izbornih kampanja, ali i na stavljaju da budu njihovi redovni finansijeri, pieš list "Zëri".

Mnogi od njih priznaju da su finansijeri najvećih partija na vlasti, ali izjavljuju da tendere dobijaju bez "veza". Milioni eura su u igri, dok se državnim budžetom Kosova završavaju mnoge usluge između vladajućih stranaka i privatnih kompanija bliskih njima.

Misija EULEX-a na Kosovu je napravila jednu listu gdje su ubačene najveće kompanije i koje su dobile milionske tendere i istražuju njhove veze sa visokim političkim dužnosnicima.

Neke od najvećih kompanija koje su dobitnici tendera i finansijeri najvećih partija na vlasti su: braća "Zhugolli", kompanije čije su tri kompanije "Pejton", "Eko-Trade" i "ACDS-Kos" u vlasništvu trojice braće, Ilmija, Bejtusha i Mehdi Zhugollija, koji su u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) dobili tender u vrijednosti od 70 miliona eura.