Ministar unutrašnih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da posebna komisija KFOR-a istražuje mjesto gde su pripadnici Žandarmerije Srbije uhapsili dva pripadnika kosovske policije.

Rexhepi kaže da su vlasti u Prištini u kontaktu sa međunarodnom zvaničnicima, posebno sa EULEX-om, kako bi se obezbjedilo da policajci kojima je određen pritvor od 48 sati, budu oslobođeni i vraćeni kućama.

“Zatražili smo preko EULEX-a i posebnog izaslanika Evropske unije na Kosovu Samuela Žbogara da iskoristimo sve mogućnosti pritiska na Srbiju kako bi se oslobodili policajci koji su kidnapovani. Takođe smo se pismeno obratili Evropskoj komisiji i drugim institucijama da se oslobode pripadnici policije koji su uhapšeni na teritoriji Kosova”, rekao je Rexhepi za Radio Slobodna Evropa.

I predstavnici EULEX-a rekli su za RSE da i oni istražuju okolnosti i lokaciju hapšenja i izražavaju čuđenje zbog ovog poteza Beograda poslije pozitivnih kretanja i postizanja sporazuma o integrisanom upravljanju granicom tokom dijaloga sa Prištinom.