Od danas stanovnici Kosova, po prvi put nakon proglašenja nezavisnosti, mogu da putuju u Bosnu i Hercegovinu sa dokumentima koje izdaje zvanična Priština. Prije toga treba da dobiju vize u nekoj od najbližih bh. ambasada, dakle u Skoplju, Podgorici ili Beogradu.

Kosovski zvanični, privrednici i građani, sa podjeljenim osjećanjima doživljavaju sve ovo. S jedne strane raduju se što su odškrinuta vrata boljoj komunikaciji i putovanju, ali, s druge, negoduju što moraju po vize da odlaze tako daleko i mgube više dana ali i novca.

Petrit Selimi, zamjenik ministra inostranih poslova, ovu odluku vlasti u BiH smatra korakom nazad za dobrosusjedske odnose. 

Kako privrednici iz BiH na Kosovo mogu da dolaze bez viza, a oni sa Kosova za suprotni pravac moraju da ih imaju, mnogi smatraju nepravednim. Tako Agim Shahini, predsjednik Alijanse kosovskih biznismena, koja je sa deset hiljada članica najveća udruga poslovnih udruženja i kompanija na Kosovu, smatra da je ovo “korak napred, a dva nazad ”.  Zato bi, po njemu, Vlada BiH "morala da ukine vize, što bi bilo od obostranog interesa".