Vlada i i Kancelarija predsjednice Kosova osudili hapšenje dvojice kosovskih policajaca od strane srpske Žandarmerije, koje se juče desilo kod Merdara, između Kosova i Srbije.

"Ovo je kukavički čin vlade Srbije, koji je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. To je čin ozbiljno narušava odnose između Kosova i Srbije i krši dogovore koje su postignuti posredstvom EU i SAD", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Od vlade Srbije je zatraženo da odmah i bezuslovno oslobodi uhapšene pripadnike Kosovske plicije.

Vlada Kosova poziva sve međunarodne institucije, prije svega Evropsku uniju i Sjedinjene Države "da preduzmu neophodne korake i utiču na zvanični Beograd, da se zaustavi ove proizvoljne i nelegalne radnje", kaže se u saopštenju.

Hapšenje napad na kosovske institucije

U saopštenju iz Kancelarije predsjednice Kosova stoji da je hapšenje dvojice kosovskih policajaca neprihvatljivo i da predstavlja napad na kosovske institucije.

"Hapšenje pripadnika Kosovske policije na dužnosti je napad na institucije i teritorijalni integritet Kosova. Hapšenja građana Kosova od strane organa Republike Srbije ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između dvije zemlje", saopšteno je iz Kancelarije predsjednice Kosova.

Ističe se da je "kršenje ljudskih prava građana Kosova, a posebno kršenje integriteta institucija Kosova nepodnošljivo i kažnjivo zakonom".

Kancelarija predsjednice Kosova, Atifete Jahjage, od Republike Srbije zahtjeva da se oslobode svi oni koji su uhapšeni bez razloga, zatim odustane od provokacija i proizvoljnih radnja protiv građana Kosova i njegovih institucija.

Predsjedništvo Kosova je međunarodnu zajednicu pozvalo da od Republike Srbije zatraže da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, kao i međunarodne zakone i norme.

"Kancelarija predsjednice Kosova od Srbije traži da se poštuju postignuti sporazumi koji su postignuti u dijalogu dve strane posredstvom EU i da ih sporvede bez odlaganja", kaže se u saopštenju.