Srpska poslanica u Skupštini Kosova, Vesna Mikić, kaže da postoji mogućnost da "srpski poslanici napuste Skupštinu Kosova, ukoliko se ne prestane sa hapšenjem Srba sa Kosova".

Mikićeva je za Radio KiM izjavila da najnovija hapšenje četverice Srba, zapošljenih u institucijama Srbije je "još jedan u nizu prtisaka u posljednjih mjesec dana na Srbe, čiji je krajnji cilj stvaranje monoetničke države Kosovo", prenosi Telegrafi.

Ona takođe ocenjuje da su posljednja hapšenja direkno uperena protiv srpske zajednice na Kosovu, koja je pod stalnim pritiskom i u strahu za svoju bezbjednost.

"Ljudi svakodnevno dolaze i pitaju kome da se obrate za pomoć i da li uopšte smiju da se slobodno kreću, bez straha da ih policija neće hapsiti na svakom koraku ili optužiti za bilo kakvo kršenje ustavnog poretka Kosova“, kazala je Mikićeva.

Prema njenim riječima srpski poslanici će zbog povećanog hapšenja Srba reagovati u Skupštini Kosova i zatražiti da se oslobode.

"Poslanici Jedinstvene srpske liste će nastupiti jedinstveno, a poslanicima Samostalne liberalne stranke predložiti da u slučaju da se ne prekine praksa hapšenja Srba, objavimo da izlazimo iz Parlamenta Kosova", rekla je Mikićeva.

Ona je takođe dodala da će se danas, poslije dogovora sa predstavnicima srpskih partija, znati i hoće li i kada održati protesti zbog hapšenja Srba.

"Ovaga puta ćemo sesti i dogovoriti, ukoliko se osećaju kao Srbi oni će nam se prdružiti", zaključuje Vesna Mikić.