Namjera srpskih vlasti da na teritoriji Kosova održe izbore nije dobra i može se negativno odraziti na dijalog Beograda i Prištine, ali i evrointegracije Srbije, smatra Azem Vllasi.

U izjavi za KIM radio Vllasi je kazao da raspisivanje lokalnih izbora nije u skladu sa rezolucijom 1244, na koju se kako ističe, Srbija stalno poziva.
 
"Po rezoluciji 1244 od 2007. godine izbore na Kosovu ne organizuje UNMIK, već je tu  nadlježnost  kao i niz drugih prepustio kosovskim institucijama", kaže Vllasi.

Vllasi napominje da raspisivanje izbora i na teritoriji Kosova od strane Republike Srbije može imati negativne posljedice. To se, prema njegovim riječima, može loše odraziti na dijalog Beograda i Prištine, ali i na evrointegracije Srbije.
 
"To može da stvori nove komplikacije u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, može da uspori put Srbije ka EU, jer su svi važni međunarodni faktori već uputili javna upozorenja Srbiji da to ne čini".

Prema njegovim riječima, lokalne izbore na sjeveru Kosova treba organizovati, ali u skladu sa Ustavom Kosova.

“Lokalne izbore treba održati i na sjeveru, kao što su održani u Gračanici, Štrpcu, Klokotu, i kao što to predviđa Ahtisaarijev plan. Nema sumnje da će lokalnu vlast tamo, kao većinsko stanovništvo dobiti Srbi i to će biti u skladu sa ustavom i Ahtisaartijevim planom koji daje ne male nadlježnosti lokalnim vlastima pogotovu u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom", kazao je Vllasi.