Visoki zvaničnici državnih institucija nerado otkrivaju svoja bogatstva. Iako je ostalo još pet dana za prijavljivanje imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije, samo 25 odsto njih je to do sada učinilo.

Direktor Kosovske Agencije za antikorupciju Hasan Preteni je izjavio da zakonski rok za podnošenje prijave ističe 31. marta i da neće biti dodatnog roka za podnošenje prijave o imovini.

"Protiv svih onih koji ne prijave imovinu u zakonski predviđenom roku biće podnijete prijave u za to nadlježnim sudovima, a njihova imena će javno biti objavljena", upozorava Preteni.

"Visina kazne je od 1000 do 2500 hiljade eura", dodaje on.

U međuvremenu, izvršni direktor pokreta "FOL", Petrit Zogaj kaže da izmjenjeni zakon za prijavljivanje imovine obavezuje veći broj zvaničnika da prijave svoju nepokretnu imovinu i da je zabrinjavajuće da je to do sada učinio mali broj pomenutih zvaničnika.

"Zabrinjavajuće je to što u ovoj fazi nije to učinilo oko 75 odsto visokih zvaničnika. To će otvoriti veliki posao i probleme Agenciji, koja će trebati naknadno da zatraži od njih da to učine i obavjeste odgovarajuće institucije da njihovi zvaničnici nisu prijavili svoju imovinu", izjavio je Zogaj.

Direktor organizacije “Çohu” Avni Zogjani vjeruje u mogućnost da će do zakonski predviđenog roka državni zvaničnici prijaviti imovinu, ali, prema njegovim riječima, ako to ne učine u zakonski predviđenom roku Agencija za borbu protiv korupcije treba da poduzme odgovarajuće mjere i njihova imena dostavi sudovima kako bi ih kaznili.

Zbog izmjena zakona, ove godine je broj zvaničnika koji su u obavezi da prijave svoju imovinu porastao na 3.659, dok je, do prošle godine 1.830 državnih zvaničnika bilo u obavezi da podnese prijavu o visini svojih bogastava.