Nakon nedavno usvojene Strateške revizije EULEX od ovog ljeta ulazi u novu fazu. Postojeći mandat ističe 15. juna ove godine, saopšteno je iz ove misije.

Šef EULEX-a Xavier de Marnhac, čiji mandat takođe ističe, naveo je da mu je bila izuzetna čast što je predstavljao Evropsku uniju i vodio njenu najveću i najsloženiju misiju Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike od 2010. godine.

“U ovom svojstvu sam radio dostojanstveno, uz uvjerenost koju su mi visoka predstavnica i zemlje članice dali u toku mog mandata. Zaista sam uživao u velikom broju godina koje sam proveo na Kosovu, kako u sadašnjem tako i u ranijem svojstvu, i stekao sam duboko poštovanje kako prema narodu tako i prema kulturi i historiji regiona. Takođe, stekao sam duboko poštovanje prema stručnjacima iz sektora policije, carine i pravosuđa – kako prema međunarodnim tako i domaćim – koji neumorno rade na tome da razviju sistem rukovođen zakonima, sistem u kojem je pravda zadovoljena, sistem u kojem se sporovi rješavaju mirno i pravično a krivična dijela kažnjavaju”, kazao je De Marnhac.

Šef misije je ocjenio da je prethodna godina bila izazovna. Prema njegovim riječima, Kosovo je na pravom putu, sve dok njegove institucije i društvo nastavljaju da teže načelima i vrednostima koje EU promoviše.
 
"Uvjeren sam da će EULEX biti u boljem položaju sada da bi pomogao Kosovu na njegovom putu, zahvaljujući važnim nedavnim koracima koje smo podržali. Ovo je moguće ne samo zahvaljujući važnim partnerstvima koja smo razvili, već i posvećenosti mnogih međunarodnih i lokalnih službenika EULEX-a”, kazao je De Marnhac.
 
Dodao je da će i u preostalom mandatu nastaviti da radi na vladavini prava.