"Pokretanje studije izvodljivosti je veliki napredak za Kosovo”, kazao je na prvom sastanku Nacionalnog savjeta za evropske integracije, premijer Hashim Thaçi.

"Dugo očekivana vijest o početku Studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potvrda da je Kosovo na putu da obezbjedi integracije u EU.  Po prvi put u historiji Kosovu se nudi mogućnost da potpiše sporazum sa EU. Time Kosovo ulazi u proces evrointegracija jednak drugim državama Zapadnog Balkana", kazao je Thaçi.

Premijer se Evropskoj komisiji zahvalio na pokretanju dijaloga o viznoj liberalizaciji.  On je istakao da će se Kosovo u roku od nekoliko godina  u pogledu ispunjenosti kriterijuma za EU izjednačiti sa mnogim zemljama u regionu, iako je, kako je kazao, integracije započelo mnogo kasnije.

"Kosovo će ove godine, prateći smjernice Evropske komisije maksimalno raditi na tome da ispuni sve potrebne kriterijume u pogledu liberalizacije viznog režima. Dakle, nakon dobijanja mape puta za liberalizaciju viznog režima Vlada će nastojati da u najkraćem roku ispuni sve tražene kriterijume", rekao je premijer.  

On je takođe dodao da je, uprkos izazovima sa kojima se Kosovo suočava, Kosovo za četiri godine svoje nezavisnosti uspjelo da stvori funkcionalne institucije i pokrene nekoliko velikih projekata koji su bitan preduslov za ekonomski razvoj.