Evropski komesar za proširenje Stefan Fule sutra službeno lansira Srudiju izvodljivosti za Kosovo, potvrdila je za KosovaTimes njegova glasnogovornica Anca Paduraru. Ovaj proces počinje na prvom sastanku Nacionalnog vijeća za Evropske integracije gdje učestvuje i Fule.

Stefan Fule je potvrdio danas da će tokom sutrašnje posjete Prištini zvanično lansirati Studiju izvodljivosti, koja prethodi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo.

"Komesar Fule službeno će predstaviti Studiju izvodljivosti na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća za evropske integracije, koji je savjetodavno tijelo koji predstavlja sveobuhvatni forum za diskusiju o evropskom dnevnom redu", rekla je danas za KosovaTimes.net njegova glasnogovornica, Anca Paduraru.

Ona je dodala da će Studija izvodljivosti pružiti cjelovit pregled integracije Kosova u okviru EU-a za zapadni Balkan.

Tokom posjete Prištini, Fule će održati sastanke s najvišim dužnosnicima Kosova.

"On će također razgovarati s predsjednicom Atifete Jahjaga i premijerom Hashimom Thaçijem i sastaće se i sa ostalima članovima Vlade: dva zamjenika ministara, ministrom za evropske integracije i ministrom unutarnjih poslova", rekla je glasnogovornica Paduraru.

Nacionalno vijeće za evropske integracije je pokrenuto od strane predsjednice Atifete Jahjaga će se sastati po prvi put sutra, gdje će prisustvovati i komesar Fule. Članovi Vijeća, osim premijera Hashima Thaçija, predsjednika Skupštine Jakupa Krasniqija, ministara Vlore Çitaku i Bajrama Rexhepija su i predstavnici političkih opozicionih partija i predstavnici civilnog društva.

Studija izvodljivosti je odobrena Kosovu od strane lidera EU, prije nekoliko sedmica, nakon prijedloga Evropske komisije.

Ministrica za evropske integracije, Vlora Çitaku ocjenjuje da će ishod Studije izvodljivosti biti objavljen od strane Evropske komisije u oktobru ove godine. Ova studija otvara put početku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa zemljama EU, što je preduslov prije nego se aplicira za dobijanje statusa zemlje kandidata.