Ove godine za učenika na Kosovu nema proljetnog raspusta koji traje od 10. do 13. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvjete. Ti dani će, prema riječima zvaničnika ministarstva prosvjete biti iskorišteni za nadoknadu izgubljene nastave u zimskoj sezoni.

Zbog velikih snježnih padavina i hladnoća nastava je prekinuta više od dvije sedmice u januaru i februaru.

Ovo izostajanje sa nastave Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnologiju odlučilo je da nadoknadi nekorištenjem proljetnog raspusta.

Rukovodilac Odjeljenja za preduniverzitetsko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Alush Istoku je kazao za „Zëri“ da su na vrijeme obavjestili sve opštinske direktore za obrazovanje da će izgubljeni časovi biti nadoknađeni proljetnjim raspustom. 

Prema njegovim riječima, ovom odlukom se predviđa da, osim proljetnog raspusta, izgubljena nastava bude nadoknađena i nekom subotom, a da bi jedna od opcija mogla biti da kraj školske godine bude produžen.

Istoku je dodao da se je ovom odlukom želi obavjestiti sve škole na svim nivoima kako ne bi došlo da zabune kod učenika.

Međutim, u školama na Kosovu još uvijek ima dileme oko nadoknade časova. Nema istaknutih obavještenja na vratima škola, kao i na zvaničnoj web stranici Ministarstva prosvjete.