Prvi potpredsjednik Pokreta "Samoopredjeljenje" Shpend Ahmeti rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je protiv bilo kakvih srpskih izbora na Kosovu i njihovo raspisivanje od strane Srbije i da oni ne namjeravaju da promijene pristup prema Kosovu.

Dalje navodi "obrazloženje da se navodno parlamentarni izbori mogu održati, jer ovdje ima Srba koji imaju dvojno državljanstvo, bilo bi moguće samo pod normalnim uslovima, kada bi Republika Srbija priznala državu Kosovo i kazala Kosovu da ima građana koji žive na Kosovu i bi li oni mogli da pomognu oko održavanja i organizacije izbora".

Naglasio je da Republika Kosovo, ni pod kojim okolnostima, ne treba prihvatiti da Srbija održi izbore na Kosovu.

Ahmeti je, također, rekao da je Pokret "Samoopredjeljenje" od početka protiv održavanja izbora Republike Srbije na Kosovu, bilo da su oni lokalni ili parlamentarni,  zbog toga što je to ozbiljno kršenje institucionalnog i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

Govoreći o mogućnosti evolucije pregovora između Kosova i Srbije, u političke razgovore, Ahmeti je rekao da je dijalog bio politički od početka i sada se samo govori o tome, jer dolazi na dnevni red vrlo važno pitanje za sjever Kosova.

"Svi argumenti pokazuju da strategija Srbije i jednog dijela međunarodne zajednice je da se ide ka dijalogu o sjeveru.

Rizik je prevelik, jer Kosovu ne prijeti podjela, već je ugroženo sa specijalnom anatomijom za sjever, koja vodi do etničke podjele Kosova i nefunkcionalne države", rekao je Ahmeti.