Povodom 13 godina početka udara NATO-a na SRJ premijer Kosova Hashim Thaci posjetio je juče zaposlene na autoputu “Ibrahim Rugova“ kako bi se na licu mjesta upoznao sa dinamikom radova na segmentu 5 kod Mališeva.

"24. mart je poseban dan za kosovski narod jer je prije 13 godina počelo bombardovanje srpske vojske i policije na Kosovu od kojih su Albanci preživjeli genocid. Kao narod pobjedili smo u toj borbi. A ova nacionalna saobraćajnica je najbolji prizor novog i evropskog Kosova“ izjavio je juče premijer Kosova Hashim Thaci prilikom obilaska zaposlenih na sekciji 5 autoputa u regionu Mališeva. 
 
"Juče, znači, mnogo smo radili za oslobođenje i slobodu Kosova, a danas ovo je najbolji prizor gdje jesmo -  jer mnogo radimo na izgradnji i razvoju Kosova, za novo Kosovo, za evropsko Kosovo sa ovim projektom, mogu reći najmodernijim u regionu, izgradnji nacionalne saobarćajnice “ kazao jepremijer Thaci naglasivši da je impresioniran radovima koje izvodi amaričko-turski konzorcijum Behtel-Enka.

Kako je kazao prvi čovjek Vlade Kosova to je način otvaranja novih radnih mjesta, razvoja i socijalnog blagostanja. Napomenuvši da će preostala četiri kilometra autoputa sekcije 4 biti završena do juna a 22 kilometra sekcije 5 u planu je da se završe krajem novembra.

"Ostale sekcije, od aerodrome u pravcu Kosova Polja, Prištine i Podujeva počeće u avgustu kako bi u sljedećoj godini po planiranoj dinamici trebao da bude završen cijeli proces ovog autoputa. Na sreću, ovih dana sa nama je i Bog i radimo cijelim potencijalom i kapacitetima, radi se 24 sata dnevno, dakle i danju i noću. Vjerujuem da ćemo, kao što smo zavrsili predhodne sekcije, cak i prijevremeno, završiti I ostale kao što smo i planirali”, zaključio je kosovski premijer.

Zvanicnici Behtel-Enka izjavili su da rade sa više od 2.300 zaposlenih, od toga su oko 1700 lokalni radnici.