Otkriven je broj zamjenika ministara na Kosovu. Iako je premijer Hashim Thaçi nekoliko puta priupitan i nije dao njihov broj, Kosovapress je saznala da u Vladi Kosova je ukupno 38 zamjenika ministara.

Izvori unutar Kosovapressa unutar Agencije protiv Korupcije su obajvili su da lista imena dužnosnika koji trebaju dati izjave o imovini sada dostiže brojku od 37 zamjenika ministara. Ali, saznaje se da je prije nekoliko dana još jedna osoba zauzela mjesto zamjenika ministra u Ministarstvu rada.

Iako u Agenciji kažu da je 37 ministara koji trebaju dati podatke oimovini, sekretar Ministarstva administracije, Firim Sadiku tvrdi da Vlada Kosova ima 36 zamjenika ministara.

Čini se da se malo pridaje važnosti da li je jedan više ili jedan manje, iako troškovi koji oni čine, počevši od plata, onda nadnica za putovanja van zemlje, za telefon i službena vozila, kao i mnoge druge usluge, dovode do nevjerojatnih brojki.

Institut za Napredna  istraživanja GAP, u njihovoj analizi u junu prošle godine, objavio je broj zamjenika ministara i troškove koji oni čine, a kojih je u to vrijeme bilo 33.

Agron Demi, direktor GAP-a, tvrdi da je najzahtjevniji posao bio da obrade broj zamjenika ministara, jer svako koga su kontaktirali nije bio u mogućnosti da da tačan broj, svi su izražavali rezervu, čak su se i bojali reći da su zamjenici ministara u njihovim ministarstvima.

Prema Demiju, plata koju oni primaju, a koja iznosi i preko hiljadu eura je mala u odnosu na ostale troškove koje oni rade.

"Troškovi zamjenika ministara su previsoki, jer svaki od njih ima pravo na platu od preko hiljadu eura bruto, posjete van zemlje su sada učestale i oni imaju dodatne beneficije za te posjete, kada se imenuju za zamjenika oni imaju pravo na svoju kiancelariju, na svog asistenta u kancelariji, političkog savjetnika, 24-časovno raspolaganje službenog vozila, mobilni telefon i ručak, a sve to znatno povećava cijenu troškova Vlade...", rekao je Demi.

Izvori Kosovapressa unutar Agencije, su pored ostalog, objavili listu koju oni trenutno posjeduju, da od 19 ministarstava koliko ima Vlada Kosova, četiri od njih imaju po jednog (1) zamjenika ministra, tri druga po tri (3) zamjenika ministara, dok 12 preostalih imaju po dva (2), iako postojeće zakonodavstvo ne ograničava njihov broj za jedno ministarstvo.

Posljednje imenovanje za koje je saznao Kosovapress je urađeno za zamjenika ministra Rada i socijalnog blagostanja, gdje je na ovoj funkciji imenovan Berat Luzha, povećavši broj zamjenika ministara u ovom ministarstvu na dva, zajedno sa Fatmirom Shurdhajem..

Ministarstvo Javne administracije - Hajredin Hyseni i Nexhmedin Kastrati
Ministarstvo Lokalne samouprave - Bastri Musmurati i Rifat Krasniqi
Ministarstvo Prosvjete - Nehat Mustafa, Usmen baldži i Srboljub Đokaj
Ministarstvo Poljoprivrede - Xhabir Morina i Jashar Çukiçik
Ministarstvo Pravosuđa - Daut Xhemajli
Ministarstvo Finansija - Astrit Haraqija i Ramadan Avdiu
Ministarstvo Ekonomskog razvoja - Gani Koci i Ramadan Hasani
Ministarstvo Bezbejdnosnih snaga - Shemsi Veseli, Bejtush Gashi i Slaviša Filipović
Ministarstvo za Zajednice i povratak - Husnija Bešković
Ministarstvo Kulture Gani Elshani i Hajdin Abazi
Ministarstvo Okoliša i prostornog planiranja - Ilir Mirena i Shpëtim Rudi
Ministarstvo Unutrašnjih poslova - Ismet Ibishi, Izmi Zeka i Saša Rašić
Ministarstvo Vanjskih poslova Ibrahim Gashi i Petrit Selimi
Ministarstvo Zdravlja - Naim Fetahu i Kadir Hyseni
Ministarstvo Infrastrukture - Emin Krasniqi i Banush Pacolli
Ministarstvo Trgovine - Cuney Ustaibo
Ministarstvo Integracija - Gëzim Kasapolli i Refik Šaćiri
Ministarstvo Dijaspore - Nuredin Lushtaku i Qerim Bajrami.