Nakon završetka procedura oko promjena Ustava, stav predsjednice Atifete Jahjaga će biti odlučujući kada je riječ o raspisivanju predsjedničkih izbora u zemlji.

Krajem maja očekuje se da poslanici odobre izmjenjene amandmane, ali, predsjednički izbori ne mogu biti raspisani ukoliko Atifete Jahjaga ne podnese ostavku, piše "Express".

Ovo je također upozoreno i od strane poslanika Skupštine Kosova, koji kažu da će riječ Predsjednice voditi proces, da li se predsjednički izbori mogu održati na osnovu sporazuma političkih partija ili na osnovu petogodišnjeg mandata, kojeg aktuelni šef države ima na osnovu Ustava Kosova.

Ne očekuje se da se predsjednica Jahjaga izjasni o ustavnim izmjenama, dok se ne vrati odgovor od strane Ustavnog suda o ustavnosti poslaničkih prijedloga.

"Dok se ne završe procedure oko ustavnih promjena mi se nećemo oglasiti", rekao je glasnogovornik Predsjedništva, Arber Vllahiu.

Međutim, poslanik Pokreta "Samoopredjeljenje", Afrim Kasapolli, koji je dio Komisije za ustavne promjene izjavio je da predsjednica može da ne prihvati skraćivanje mandata.

On kaže da je to njena volja da li želi da završi ustavni petogodišnji mandat. No, takođe naglašava da je skraćivanje mandata neustavno.

U međuvremenu, drugi član Ustavne komisije, Vjosa Osmani rekla je da je dosada sve išlo skladno i očekuje da će se predsjednički izbori održati ove godine.

"Čak i u samim ustavnim promjenama stoji da u roku od šest mjeseci, predsjednik Skupštine raspisuje predsjedničke izbore, a koji padaju najkasnije u novembru", rekla je Osmani.

I predsjednik Komisije, Arsim Bajrami kaže da zavisi od političkih partija kada će se ići na izbore.