Kosovska i srpska delegacija će se opet sastati krajem maja, eventualno početkom juna. Međunarodni izvori su za list "Koha Ditore" objasnili da evropkski diplomati očekuju da Srbija ne izgubi puno vremena u sastavljanju nove vlade nakon parlamentarnih izbora koji su u Srbiji zakazani za 6. maj i da se strane sastanu nekoliko sedmica nakon izbora kako bi postigli sporazum i o dva pitanja: telekomunikaciju i energetiku.

Obe teme, prema evropskim diplomatama tiču se regulisanja života na sjeveru Kosova, zbog električne energije, pošte i telegonskog operatera, pripremiće teren da nakon ljetnjih odmora, obje strane započnu razgovore o sjeveru od septembra.

Evropke diplomate su izjavile za list da analiziraju modele kako će biti tretiran sjever, a takvo što ne mora nužno biti pokrenuto kroz politički dijalog.

"Postoje neka pitanja na sjeveru, kao što je pitanje tehničkog funkcioniranja suda, onda funkcioniranje škola, zdravstvenih centara, javnog prijevoza koji se može tretirati kao stvar posredovanja, sve do političkog adresiranja sjevera", rekao je za list jedan evropski diplomata akreditovan u Prištini.