U posljednjem izvještaju Studije napretka 128 zemalja u razvoju i tranziciji, Fondacija Bertelsmann, zaključuje da mnoge zemlje smanjuju sve više i više političke slobode. Zemlje jugoistočne Europe su među onima gdje je takva pojava izraženija. Dok se Kosovo smatra najsiromašnijom zemljom u regiji.

Indeks Tranformacije, pokazatelj zajedno sa dvogodišnjim izvještajem (2009-2011) Fondacije Bertelsmann, sa sjedištem u Njemačkoj, ispituje glavne političke, društvene i ekonomske trendove u 128 zemalja uključenih u ovaj izvještaj.

Što se tiče Kosova, u izvještaju se navodi da tri godine nakon nezavisnosti postignut je značajan uspjeh, ali i dalje ima još puno izazova.

"Izabrani predstavnici i dalje dijele vlast s međunarodnom prisutnošću, dok teritorijalni integritet i sigurnost čuva KFOR."

U izvještaju se navodi da je glavni problem s kojim se suočava administracija je raširena korupcija, a drugi problem je politizacija javne administracije s političkim "klijentima" koji drže različite položaje bez odgovarajuće kvalifikacije.

Govoreći o izborima 2010, izvještaj navodi da su oni ugroženi mnogim slučajevima prijevare i manipulacije, javlja VOA.

Najveći izazov za zemlju je ekonomija, gdje rast nije bilo dovoljan za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti. Kosovo ostaje i dalje najsiromašnija zemlja u regiji. Neslužbena ekonomija, korupcija i slaba vladavina prava osnovne su prepreke djelotvornog ekonomskog tržišta.

Kosovo zauzima 41. mjesto među 128 zemalja, a ukupni indikator statusa je ocjenjen s 6.28 bodova. Što se tiče političke transformacije, Kosovo zauzima 43. mjesto s 6,70 bodova i ekonomske transformacije s 5.86 bodova, na 58. mestu. Što se tiče pokazatelja upravljanja, koji mjeri kvalitet vladavine, Kosovo je 57. s 5.35 od mogućih 10 bodova.