Upozorenja da predstojeći razgovori između Kosova i Srbije neće biti tehničkog karaktera, već političkog, te da će jedna od tema razgovora biti sjever zemlje, natjerala su premijera Hashima Thaçija, da razmisli o promjeni delegacije u razgovorima.

Izvori bliski Vladi Kosova, izjavili su za "Zëri" da šef kosovske vlade razmišlja da "penzioniše" trenutnog glavnog pregovarača, Editu Tahiri, i zamijeni je drugom osobom.

"Premijer razmišlja da zamjeni Editu, a na njeno mjesto da imenjuje Envera Hoxhaja. A u Ministarstvu Inostranih poslova će doći ministrica Trgovine i industrije, Mimoza Kusari-Lila, čime će Alijansi Novo Kosovo (AKR) dobiti još jedno novo ministarstvo, osim Ministarstva trgovine i industrije kojim će i dalje ova partija upravljati", rekao je izvor.

Ova osoba je objasnila da su komentari koje su izrazili opozicija i civilno društvo u puno tačaka a koje se tiču zamjenice premijera, Edite Tahiri, bilo da se radi o njenom ponašanju spram Srbije, bilo da se radi o velikim troškovima, uključujući i putovanje u Albaniji za 8. mart gdje je potrošeno 50 hiljada eura, natjerali su premijera Hashima Thaçija da razmišlja o promjenama...