Specijalni predstavink EU i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar razgovarao je jučer sa predstavnicima bošnjačke, turske i romske zajednice koji su ga upoznali o položaju i problemima sa kojima se susreću pripadnici ovih zajednica.

Zastupnik u parlamentu Rasim Demiri je šefa kancelarije EU izvjestio da je trenutni najveći izazov za bošnjačku zajednicu pitanje decentralizacije, odnosno formiranje tri bošnjačke opštine na Kosovu i napomenuo da u zadnjem izvještaju kancelarije EU o napretku Kosova po pitanju decentralizacije nije pomenut zahtjev bošnjačke zajednice.

Demiri je takođe iznio i problem o malom broju pripadnika bošnjačke zajednice zapošljenih u državnim institucijama i javnim preduzećima, kao i svoje nezadovoljstvo preliminarnim rezultatima popisa, istakavši da je veliki broj Bošnjaka ostao neregistrovan.

Specijalni predstavnik EU je ovom prilikom obećao da će uskoro posjetiti bošnjačke sredine na Kosovu kako bi se još bolje upoznao sa ovom zajednicom i njihovim problemima.

Predstavnici sve tri zajednice su na kraju razgovora zatražili podršku šefa kancelarije EU povodom Nacrt-zakona o RTK, koji će uskoro biti predat paralamentu na usvajanje, i amandmana koji je podnjela parlamentarna grupa “6+” o uvođenju trećeg kanala za nevećinske zajednice.