Evropska unija neće insistirati da organizatori regionalnih skupova predstavljaju Kosovo sa fusnotom, za koju su Beograd i Priština postigli sporazum.

Prema pisanju srpskog lista "Večernje Novosti" Brisel je sve ostavio na slobodno tumačenje organizatorima, koji mogu, ali nisu obavezni da Kosovo predstavljaju (sa fusnotom) a na osnovu sporazuma u Briselu.

Posrednik EU u pregovorima, Robert Cooper poslao je preporuku regionalnim organizacijama kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji i u pismu je istakao da je sporazum postignut, prikačio tekst dogovora i poručio organizatorima da ga - sami protumače!

"Sporazum postignut u dijalogu je veoma jasan i javno je objavljen. Što se tiče njegove primjene na sastancima, na organizatorima je da odrede gdje će staviti fusnotu", rekla je Maja Kocijančič, portparol šefa evropske diplomatije Catherine Ashton.

To, praktično, znači da prateći tekst koji se odnosi na zvijezdicu, neko može da napiše sitno na pločici ispred učesnika, ali i da odluči da ga "zakači" negdje drugdje, na primjer, u pratećim dokumentima!