Predsjednik takozvanog Srpskog nacionalnog vijeća za sjever Kosova, Milan Ivanović izjavio je danas da su pripadnici srpske žandarmerije zatvorili jutros alternativni put iznad baze KFOR-a, koji od Jarinja vodi ka Rudnici.

Prema riječima građana koji su se našli u koloni, oni usmjeravaju putnike na zvanični granični prelaz Jarinje gdje se nalaze carinski dužnosnici i policija Kosova zbog kojih Srbi bojkotuju te prelaze.

Žandarmerija je jutros zaustavila i predsjednika takozvanog Srpskog nacionalnog vijeća za sjever Kosova Milana Ivanovića. On je izjavio da su ga u blizini Jarinja zaustavili američki vojnici KFOR-a, legitimisali ga i propustili, a potom mu je srpska žandarmerija onemogućila dalje kretanje.

"Upozorio sam ih da smo mi državljani Republike Srbije, da imamo lične karte i da imamo pravo da se krećemo, da je njihovo ponašanje protivustavno i protivzakonito” , rekao je Ivanović.

Prema riječima Ivanovića, pripadnici žandarmerije su rekli da imaju naređenje iz Beograda i da će blokada potrajati duže.
 
Ivanović je ocjenio da slobodu kretanja Srbima uskraćuje srpska žandarmerija jer pokušava da u potpunosti implementira dogovor o integrisanom upravljanju carinom i dodao da je "očigledno da je to dogovor sa Prištinom i Briselom o ukidanju srpskih institucija i implementaciji kosovske policije i carine na prelazima".

S druge strane, Srbi sa sjevera su jutros opet zaustavili tri vozila EULEX-a u Zupču kod Zubinog Potoka, onemogućavajući njihovo kretanje ka graničnom prelazu Brnjak. KFOR je odgovorio istom mjerom, blokirajući saobraćaj na putnom pravcu Zvečan - Zubin Potok u selu Jagnjenica i put Zbin Potok - Mitrovica u Zupču.