Ministarstvo pravde Švicarske je u srijedu uveče potvrdilo da je predalo Srbiji Kosovara, Shemsi Nuhiu, pripadnika "Gnjilanske grupe", koji je uhapšen prije godinu dana, na osnovu srpske potjernice, prenosi Indeksonline.

Nuhiju je večeras u pratnji policijaca u 21.15 izveden iz aviona koji saobraća na relaciji Cirih–Beograd, a potom prebačen u zatvor. Tri srpska policajca su preuzela Nuhiu, nakon što se on već nalazio u zatvoru u švicarskoj od aprila 2011. godine.

Nuhiu je državljanin Srbije, jer ima njihove papire, ali je švicarskim vlastima rekao da je Kosovar. Beograd ga optužuje za ratne zločine kao pripadnika UÇK-a u zoni Gnjilana  1999. godine.

Zahtjev za ekstradiciju od strane Srbije trereti ga za ubistva, torturu i silovanja. Apeli protiv ekstradicije, uključujući i od strane Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), je propala.

Takođe na osnovu zahtjeva Ministarstva pravde Švicarske srpske vlasti su garantovale da će suđenje biti u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima. Garancije uključuju i posjete švicarskih predstavnika u zatvoru i njihovo prisustvo kao posmatrače tokom suđenja.