Originalni dogovor na srpskom i engleskom jeziku između Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u Bosni i Hercegovini Richarda Holbrooka nalazi se u Makedoniji, kod uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog.

Srpski portal "Vesti" objavio je fotokopiju stranice tajnog sporazuma Karadžić- Holbrook, koji je Radovanu Karadžiću garantovao bezbjednost i zaštitu SAD u zamjenu za povlačenje iz javnog i političkog života.
 
Podsjeća se da se Radovan Karadžić prvi put pojavio pred Haškim tribunalom krajem jula 2008. godine i odmah pozvao na taj sporazum! On je tada naveo da je imao dogovor sa SAD, precizirajući da su njegovi "ovlašćeni predstavnici" 1996. godine od Holbrooka dobili ponudu u ime SAD prema kojoj je njegova obaveza bila da se povuče iz javnog života i da ni na koji način ne ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Holbrook je tada brzo reagovao i negirao da postoji sporazum.
 
Prije nego što je stigao da kaže koja bi bila obaveza SAD prema tom sporazumu, pretpretresni sudija Alfonso Ori ga je prekinuo, pa se (ne)postojanje dogovora Karadžić- Holbrook i njegova sadržina našlo u zoni spekulacija, sumnji i pretpostavki.
 
Skopski advokat Ignata Pančevskog otkrio je da je dogovoru Karadžić- Holbrook prethodio sastanak Slobodana Miloševića sa aktuelnim političarima toga doba, o čemu je početkom avgusta 2008. godine svjedočio i bivši ministar spoljnih poslova "Republike Srpske" Aleksa Buha. Za Prvi program Radio Beograda on je tada naveo da je zajedno sa tadašnjim predsjednikom Narodne skupštine RS Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. godine u Beogradu razgovarao sa Holbrookom, sa kojim je bio i njegov tim, o povlačenju Karadžića iz političkog života u RS u zamjenu da ga Haški tribunal, kako je rekao, "neće više dirati".
 
I posljednji ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević potvrdio je postojanje dogovora. Za RIA Novosti Kadijević je rekao da je, prema tom dogovoru, Karadžić dobio imunitet od sudskog gonjenja u zamjenu za odlazak sa političke scene i iz društvenog života. I nekadašnji funkcioner Vladimir Nadeždin kao i bivši Aleksa Buha su znali za postojanje dogovora.
 
Nadeždin je tvrdio da je vidio sporazum, a Buha je pričao samo o Karadžićevom potpisu. Skopski advokat Ignat Pančevski, ne samo što je video dogovor, već ga i ima.

"Cio svijet traži gdje se dogovor Karadžić- Holbrook nalazi i pita se da li on uopšte postoji, a ja potvrđujem da original dogovora postoji, da se nalazi u Makedoniji, i to dosta dugo vremena", tvrdi Pančevski.
 
Skopski advokat nije htio da kaže na koliko je stranica napisan dogovor, zagonetno dodajući: "Na puno, dovoljno da budu razrađeni svi detalji."
 
"Sporazum postoji i originalan je. Jedan dio se nalazi kod mene, koji su mi donijeli klijenti, a drugi dio znam gdje se nalazi i u ovom trenutku još postoji. Na dogovorima nema pečata. Stoje samo potpisi, ali je hartija originalna, ista onakva na kojoj pišu zvanične službe svih zemalja svijeta", zaključio je Pančevski.
 
Prije konačnog dogovora Karadžić-Holbrook, sklopljen je i pripremni ugovor na koji su svoje potpise saglasnosti stavili tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, ministar spoljnih poslova Srbije Milan Milutinović, bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.
 
Frankfurtske vesti podsjećaju da je Rishard Holbrook poslat u Beograd sredinom jula 1996. godine. Mediji su u to vrijeme objavili da se nakon deset sati pregovora Holbrook pojavio pred novinarima pobjedonosno tvrdeći kako je sporazum postignut. S kim, koji i kakav ostalo je nejasno do danas.
 

 
Šta je Amerika obećala Radovanu Karadžiću
 
Pod stavkom Obaveze 1 vidi se da Karadžić u nekoliko tačaka pristaje da podnese ostavku na sve državne i političke funkcije, a u Obavezama 2, pod stavkom 1. Vlada SAD se obavezuje da neće direktno ili indirektno uticati na rukovodstvo Srpske demokratske stranka (SDS)... Pod stavkom 2. stoji da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja 600.000 američkih dolara u lokalnoj valuti, potom u stavci 3. se navodi da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja rezidencijalan objekat na lokaciji koji odgovara prethodnom usmenom dogovoru. U stavci 4. stoji da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja fizičko obezbjeđenje ne manje od šest ljudi, a u posljednjoj 5. stavci piše da je Vlada SAD dužna da odgovori Karadžiću o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbjednosti.
 
U Zajedničkim odredbama ugovora Karadžić-Holbrook između ostalog stoji da je dogovor između njega i američke administracije tajan i da može biti raskinut - sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD.