Kada bi sad sproveli referendum u Sandžaku, 80 do 90 odsto bošnjačkog stanovništva bi podržalo autonomnu regiju Sandžak, smatra muftija, Muamer Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je večeras da je autonomija Sandžaka "neophodna nužnost" koja će stabilizovati Srbiju i da se zalaže za dijalog o tom pitanju. Zukorlić je za B92 rekao da se "ne može, zbog genocidnog rata u Bosni, Srbima dati republika, a Sandžaku oduzeti istorijska autonomiju koju je imao", ocjenjujući da je to "nakrivljeno" i da će "kad-tad da padne".
 
"Kada bi sad sproveli referendum u Sandžaku, 80 do 90 odsto bošnjačkog stanovništva bi podržalo autonomnu regiju Sandžak", istakao je on, navodeći da je pitanje autonomije statusno, ali da može da se piše u okviru jedne države. On je precizirao da govori o autonomiji unutar dva ustavna poretka - Srbije i Crne Gore, navodeći da je to moguće i da Ustav Srbije ima priključak za takvu autonomiju.
 
"Mi tražimo da se to pitanje riješi dijalogom i smatramo da je to pitanje koje će stabilizovati Srbiju i normalizovati odnose", rekao je muftija sandžački. Zukorlić je istakao da očekuje apsolutnu pobjedu Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 6. maj.
 
"Trijumfalan rezultat očekujem i očekujem referendumsku atmosferu u kojoj će se građani izjasniti između beogradskog-poltronskog bloka i snage sandžačkog slobodarskog probošnjačkog", rekao je on dodajući da je BDZ sad u koaliciji sa pet vojvođanskih stranaka i da očekuje još lokalnih stranaka iz Sandžaka u toj koaliciji.