Vlada Srbije usvojila je uputstvo za postupanje predstavnika države na regionalnim skupovima, na kojima će se pojavljivati i predstavnici Kosova.

Srpskim državnim funkcionerima naloženo je da se mogu pojavljivati samo na skupovima na kojima se uz naziv Kosovo pojavljuje zvjezdica, i na istoj tabli fusnota sa objašnjenjem da se Kosovo pojavljuje u skladu s rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Istovremeno, kako stoji u saopštenju, predstavnici Srbije će na svakom skupu biti obavezni da pročitaju i izjavu u kojoj se navodi da "Kosovo prisustvuje skupu u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine napravljenom u Briselu i uz podsjećanje da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije".

U usvojenoj instrukciji za postupanje predstavnika državnih organa Srbije na određenim skupovima posvećenim regionalnoj saradnji na kojima učestvuju i predstavnici Prištine, navodi se da fusnota mora biti uočljiva, čitljiva i napisanana engleskom jeziku.

U upustvu Vlade Srbije napominje se da predstavnici Srbije neće učestvovati na skupovima na kojima bi predstavnici Kosova pokušali da istaknu zastavu ili bilo kakvo drugo obilježje, prenosi Koha Ditore.