Švicarska vlada i dalje ne primjenuje sporazum sa Vladom Kosova o socijalnom osiguranju. Građani Kosova koji su plaćali doprinose Švicarskoj državi još uvijek ne mogu da dobiju penzije iako su svi odbijeni slučajevi riješeni u sudovima u korist klijenata.

Predstavnik Sindikata Unija u Švicarskoj Osman Osmani je kazao, iako je Federalni sud Švicarske naredio švicarskoj vladi da sprovodi sporazum, ona pronalazi različite razloge da ne bude primjenjen.
 
Manipulacije oko invalidskih penzija, slabosti kosovskog zakonodavstva su neki od razloga koje je navela švicarska država povodom ne sprovođenja sporazuma, a koji su, prema Osmaniju, neosnovani.

"Svi oni  koji su bez osjećaja donijeli takvu odluku znaju da je politički motivisan korak švicarske vlade u odnosu prema Kosovu  koji je diskriminatorski za građane Kosova jer su decenijama radili u Švicarskoj i redovno plaćali doprinos za socijalno osiguranje. Kada je došlo vrijeme da koriste svoja prava oni su ograničeni“, kazao je Osmani.

Parlamentarna komisija za zdravstvo, rad i socijalno staranje obavezala se da će intenzivirati sastanke sa vladinim strukturama ca ciljem što skorijeg rješavanja ovog problema.