Ogranak Alijanse za budućnost Kosova (AKR) u Dragašu, zatražio je od opštinskih organa i onih najviših u zemlji da spriječe slobodno djelovanje paralelnih struktura. Ovoj reakciji, kako je rečeno, prethodio je dolazak nekoliko pojedinaca iz redova Goranaca, koji od završetka rata žive i rade u Beogradu.

"Slobodno djelovanje i rad parlalelne opštine u Vraništu, u Gori, koja je ovih dana češće posjećena od nekih pojedinaca, koji su nakon završetka rata, zajedno sa srpskom soldateskom otišli u Srbiji, gdje i žive i održavaju direktne veze između Beograda i Gora, održavajući 'živim' paralelne strukture u ovoj regiji, gdje ne živi nijedan Srbin, jasan je dokaz da Srbija insistira da organizuje parlamentarne i lokalne izbore i na teritoriji Gore", stoji na početku ovog reagovanja.

U nastavku, istaknuto je da su preko ovih pojedinaca održani posljednji srpski izbori u ovoj opštini, na kojima se odazvbao značajan dio ove zajednice, i da je upravo u selu Vranište formirana takozvana paralelna opština, koja obavlja usluge građanima u izdavanju različitih dokumenata, primanje plate iz Srbije, penziono i zdravstveno osiguranje, stipendije i dječije dodatke i mnoge druge usluge.