Posjetama srednjim školama i univerzitetima na cijelom Kosovu Eulex je započeo svoj program informisanja mladih, posebno o vladavini prava, saopštila je misija EU na Kosovu.

Cilj ovog programa je da doprinese jačanju svijesti o vladavini prava i ohrabri mlade da se aktivno interesuju za Eulexov rad i dostignuća, kao i za opštija pitanja koja se tiču sudstva, policije i carine.

- Mi želimo da dopremo do mladih na Kosovu, zato što su oni budući donosioci odluka. Oni će u narednim godinama oblikovati vladavinu prava na Kosovu. Nadamo se da će se, kroz razmjenu iskustava sa našim ekspertima, i ovde ukoreniti najbolja evropska praksa u vladavini prava - izjavio je glasnogovornik Eulexa Nicholas Hawton.

Tokom prošlog mjeseca na predavanjima iz raznih oblasti, koja su održali eksperti Eulexa učestvovali su studenti prava, političkih nauka i nauka o carini i bezbjednosti.

Program informisanja mladih 2012. otpočeo je predavanjima u Prištini i Gračanici, koja su održali zamjenik šefa misije, jedan savjetnik za borbu protiv korupcije, jedan sudija i dva doktora sudske medicine, navedeno je u saopštenju.