Takozvani načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga, Dragan Nikolić izjavio je danas da "prijetnje iz Prištine da će upotrebiti i silu za spriječavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova neće spriječiti njihovo održavanje".

"Za Srbe koji na tom prostoru žive, a državljani su Republike Srbije, izbori su jedno od osnovnih ljudskih prava", rekao je Nikolić, prenosi Telegrafi novinsku agenciju Beta.

Prema njegovim riječima, predstavnici lokalnih vlasti u Kosovskom pomoravlju još nisu od Beograda dobili nikakve posebne instrukcije u vezi sa održavanjem izbora.
 
"Opštinske izborne komisije u Kosovskom pomoravlju već su počele pribavljanje dokumentacije za odborničke kandidature i sa izdavanjem potvrda o izbornom pravu za ljude koji se kandiduju kao poslanici", izjavio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, "u posljednjih 13 godina vlasti u Prištini koriste svaki mogući povod da demonstriraju silu nad Srbima koji žive na Kosovu i tako ih zaplaše i protjeraju".

"Izborno pravo je jedno od osnovnih ljudskih prava, a mi smo državljani Republike Srbije, imamo pravo na lokalne i svake druge izbore. Prištinska strana koristi prijetnje koje su neprimjerene za 21. vijek, upotreba sile može samo da još više zakomplikuje stvari i još više udalji Srbe od većinske etničke zajednice, Albanaca, sa kojom žive na istom prostoru", kazao je Nikolić.

Dodao je da prilikom održavanja izbora, lokalnih i parlamentarnih, 2008. godine nije bilo nikakvih problema ni na biračkim mjestima, niti tokom predizbornih aktivnosti.