Zamjenik premijera Kosova i ministar pravde, Hajredin Kuçi rekao je da zakonom protiv korupcije, organiziranim kriminalom i nelegalno stvorene imovine pod "lupom" će biti zvaničnici Vlade, civilno društvo, opozicija i svi građani. S druge strane poslanik Pokreta Samoopredjeljenje, Glauk Konjufca je rekao da se protiv korupcije ne bore oni koji su je stvorili.

Borba protiv organiziranog kriminala i nelegalno stvorene imovine, mora imati zakonsku osnovu i protiv toga se trebaju boriti svi. To je mišljenje sudionika okruglog stola organiziranog od strane Demokratskog Instituta Kosova. Na toj raspravi bilo je neslaganja oko borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije između predstavnika pozicije i opozicije.

Ministar pravde Hajredin Kuçi je obećao da će se zakonom boriti protiv korupcije. Ali je svima dao do znanja da će pod "lupom" zakona biti svi, uključujući i vladine zvaničnike, civilno društvo, kao i svi građani.

S druge strane poslanik Pokreta Samoopredjeljenje, Glauk Konjufca bio kritičan prema Vladi. On je rekao da se ne može boriti protiv korupcije u zemlji, jer nju stvaraju politički čelnici i oni koji su na vlasti.

U međuvremenu, sudija i predsjednik Centralne izborne komisije, Valdete Daka rekla je da sudovi na Kosovu ne mogu biti krivci zbog rasprostranjenosti ovog problema, jer prema njenim riječima sudovi na Kosovu nisu imali veliki broj predmata iz ove oblasti, zbog toga što su ozbiljni slučajevi u nadležnosti EULEX-a.

Svi su se sudionici, ovog okruglog stola, složili da je organizovani kriminal i nelegalno stvorena imovina je veoma visoka na Kosovu.