Ambasada Makedonije u Prištini je bila meta napada negdje oko ponoći u petak na subotu. Nezvanično se saznaje da se na objekat gdje se nalazi predstavništvo Makedonije bačen Molotovljev koktel. Nema povređenih i materijalna šteta je minimalna.

Kako piše Koha Ditore, ekipa KTV-a na mjestu događaja je zatekla osoblje ambasadae veoma potrešene nemilim događajem. Jedna policijska patrola je ostala na licu mjesta kako bi nadgledala daljna dešavanja. Takođe se kaže da je jedan policijski dužnosnik spriječio napad koji je mogao biti ozbiljnije prirode.

Incident se desio nakon međuetničkih incidenata između Albanaca i Makedonaca.

Makedonija ošto osudila napad

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Makedonije je putem saopštenja oštro osudilo sinoćnji napad na Ambasadu Republike Makedonije u Prištini, gdje su nepoznate osobe bacile Molotovljev koktel na objektu ambasade.

“Imajući u vidu da ovo predstavlja veoma ozbiljan incident, MIP očekuje da se incident osudi od strane kosovskih vlasti kao i to da se pronađu i sankcionišu počinioci ovog akta".

"Istovremeno, Republika Makedonija očekuje da će kosovske vlasti raditi na spriječavanju takvih incidenata, koji će također manifestirati izjave Kosova o dobrosusjedskim odnosima s Republikom Makedonijom, za održavanje stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji", stoji u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Makedonije.