Policija Kosova planira da onemogući održavanje srpskih izbora na Kosovu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi.

Kako prenosi albanska TV Top-Channal, Rexhepi je rekao da će operativnim planom biti obuhvaćeno i onemogučavanje održavanja predizborne kampanje na Kosovu. Dio plana je blokiranje izbornog materijala na granici Kosova i Srbije, a kosovska policija će biti spremna da interveniše i na dan održavanja izbora.
 
Rexhepi nije želeo da to kaže kako će se to ostvariti na sjeveru Kosova gdje institucije Kosova nemaju svoje predstavnike i gdje su instalirane paralelne institucije Beograda. Rekao je da će se detalji djelovanja policije razraditi za cijelu teritoriju Kosova istakavši da je plan u pripremnoj fazi tako da neće da govori o konkretnim mjerama.

Istovremeno Top Channal prenosi izjavu jedne poslanice Demokratskog saveza Kosova (DSK/LDK) u Skupštini Kosova koja je zatražila da Vlada djeluje na sjeveru u koordinaciji sa međunarodnim faktorima. U LDK smatraju da ne treba nastaviti razgovore o tehničkim pitanjima koji se vode već godinu ako Srbije ne bude otkazala izbore na Kosovu.

U Samoopredjeljenju kažu da Vlada ima sve ustavnopravne mehanizme kojima može da spriječi održavanje izbora Srbije na Kosovu.