Vlada Kosova je u četvrtak objavila sporazum o regionalnom predstavljanju. U verziji sporazuma na albanskom stoji da će zemlja na regionalnim predstavljanjima biti predstavljena pod imenom Kosova*. No, posrednik Robert Cooper, nakon postizanja sporazuma je izjavio da su se obje strane složile da se naša zemlja na regionalnim skupovima predstavlja pod imenom "Kosovo*" i da je takvo što u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Izgleda da Vladi Kosova još uvijek nije jasno pod kojim će imenom bit predstavljana naša zemlja na regionalnim forumima, piše Gazeta Express.

Sporazum o regionalnom predstavljanju, postignut tokom razgovora između Prištine i Beograda sada je već precizirao ovo pitanje jasno stavljajući do znanja da će se svugje naša zemlja predstavljati bez riječi Republika, već samo sa Kosovo sa znakom (*) i s fusnotom gdje piše da ovo u skladu sa Rezolucijom 1244 UN-a, kao i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova.

No, po svemu sudeći, državni službenici koji su bili uključeni u razgovorima su spremni pomalo i manipulirati, napominjući da će zemlja biti predstavljena kao "Kosova*".

U tu svrhu, 'Kosova*' je jedina oznaka koja će se koristiti u okviru regionalne saradnje", stoji u tekstu sporazuma objavljenom od strane Vlade Kosova u četvrtak.

Sada je već poznato da su na međunarodnim događajima visoki državni dužnosnici uvijek predstavljeni kao Kosovo, pa čak su potpisali i bilateralne sporazume kao Republic of Kosovo, jer i na taj način nas je priznalo 88 zemalja svijeta. Dakle, na međunarodnom planu naša zemlja nije priznata kao Republic of Kosova.