Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi tvrdi da Kosovo ne namjerava vječno da nastupa uz fusnotu na međunarodnim skupovima.

"Nismo menjali ime. U dogovoru stoji da se radi o privremenom rješenju", rekao je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Iako dogovor nije funkcionisao na prvim regionalnim skupovima, pošto je na jednom srpska, a na drugom kosovska delegacija nezadovoljna napustila salu, Selimi smatra da on predstavlja pozitivan razvoj.

Dogovor je, prema njegovim riječima, doneo tri prednosti: prva je da Kosovo može na regionalnim skupovima i regionalnim organizacijama govoriti samostalno bez UNMIK-a.

Druga je, kako objašnjava, da Kosovo može učestvovati u multilateralnim sporazumima, na primjer kada je riječ o izgradnji željezničke pruge, trgovini ili granične bezbjednosti.

I treća, dodaje Selimi, jeste da je dogovor Kosovo usmjerio na jasan put u pravcu EU.

Selimi je istakao da dogovor omogućava napredovanje, ukazujući na studiju o izvodljivosti za sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja sada treba da se izradi.

On je takođe kritikovao predstojeće lokalne izbore u Srbiji, koji su raspisani i na Kosovu.

"To je provokacija i potpuno je neprihvatljivo“, poručio je Selimi dodajući da to predstavlja „direktno kršenje onoga što EU očekuje od kandidata".

Kada je riječ o integraciji sjevera Kosova Selimi je optimista i ističe da je "potrebno vrijeme".

"Ne želimo da kontrolišemo Srbe na sjeveru. Oni mogu dobiti samoupravu kao i druge opštine, i mi ne bismo ništa nametali. Oni mogu živeti kao i do sada, ali bi imali jedan glas u Prištini", objasnio je on.