Srbi sa sjevera Kosova zaustavili su juče dva vozila EULEX-a u mjestu Doljane na putu Zubin Potok - Zvečan. Oni su oko 17.30 sati ponovo prepriječili svojim vozilima put za dva džipa EULEX-a iza kojih je bilo vozilo KFOR-a, poslije čega su međunarodni vojnici na istom putu odgovorili postavljanjem kontrolnog punkta.

Poslije zadržavanja nešto dužeg od sat, vozila EULEX-a su se vratila u pravcu Jagnjenice, a lokalni Srbi su uklonili svoje automobile sa puta, čime je uspostavljen saobraćaj između Zvečana i Zubinog Potoka.

Ilegalni predstavnici lokalne samouprave sa sjevera Kosova, KFOR-a i EULEX-a nisu juče u Zvečanu uspjeli da se dogovore o slobodi kretanja za pripadnike misije EU na sjeveru Kosova, jer su svi akteri sastanka ostali na istim pozicijama. Predstavnici Srba ne odustaju od stava da EULEX ne može imati bezuslovnu slobodu kretanja sve dok se i ta misija i KFOR "ne vrate u okvire" svojih mandata.

Građani ne ometaju pripadnike EULEX-a da drumskim putevima samo jednom dnevno stignu do prelaza na sjeveru Kosova i tamo obave smjenu. Srbi tvrde da su nastojanja EULEX-a da više puta dolaze radi smjene na krajnji sjever Kosova pokušaj da se isprovocira lokalno stanovništvo.

Predstavnici KFOR-a insistiraju da se sloboda kretanja omogući bezuslovno svima i u svim dijelovima Kosova, pa i na sjeveru.