Premijer Kosova Hashim Thaçi pristao je na pominjanje Rezolucije 1244 UN u fusnosti pri regionalnom predstavljanju Kosova tek kada mu je američki diplomata William Burns obećao susret sa predsjednikom SAD Barakom Obamom u Bijeloj kući, piše danas "Koha ditore".

List navodi da je William Burns tu ponudu Thaçiju izneo tokom boravka u Prištini polovinom februara i da je premijer potom pristao i na pominjanje Rezolucije 1244 SB UN što je do tada odlučno odbijao.

To su za dnevnik, kako se navodi, potvrdila dva različita međunarodna izvora koji su želeli da ostanu anonimni.

Beograd i Priština dogovorili su se 24. februara da se pri regionalnom predstavljanju Kosova koristi fusnota u kojoj se pominju Rezolucija 1244 UN, kao i Mišljenje Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova.

Dnevnik piše da ni u Bijeloj kući, ali ni u kabinetu premijera Kosova nije ni potvrđena, ni demantovana informacija o susretu Thaçija i Obame.

Glavni politički savetnik premijera, Bekim Çolaku, rekao je da su posjete Vašingtonu uvijek veoma značajne, ali da trenutno nema zvaničnog poziva za posjetu SAD.

Çolaku je rekao da poziv na susret sa Obamom ne treba da bude iznenađenje zbog činjenice da je Kosovo izuzetno privrženo politici SAD i jer je Thaçi do sada već dva puta bio gost u Bijeloj kući.

On je prvi put tamo boravio 2008. godine, nekoliko mjeseci nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, kada je Thaçija i predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua primio tadašnji američki predsjednik George Bush. Drugi put je u Bijeloj kući bio 2010. godine, nekoliko mjeseci prije okončanja prvog mandata na čelu vlade, kada je Thaçija primio potpredsjednik SAD Joseph Biden.

Koha ditore piše da će Thaçi u Bijeloj kući ponovo biti gost dvije - tri nedjelje prije nego što Obama, neposredno pred izbore u Srbiji, primi i predsjednika Srbije Borisa Tadića.