Šef Parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, je ocjenio da je Srbija odlukom da održi lokalne izbore i na Kosovu isprovocirala red i međunarodnu zajednicu. On je upozorio da je sjever bomba, koja može eksplodirati, i demantirao je navode opozicionih zastupnika da Vlada priprema tajni politički program za sjever.

U intervjuu za list "Epoka e Re", Grabovci je rekao da će održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu biti protuzakonito.

"Raspisivanje srpskih izbora je težak udarac koji je Srbija zadala međunarodnoj zajednici", rekao je on. U tom kontekstu, Grabovci je rekao da će Srbija platiti skupo najavu lokalnih izbora na teritoriji druge države, kao što je Republika Kosovo.

Takođe je dodao da će rješavanje pitanja sjevera van Ahtisaarijevog paketa biti tempirana bomba, koja bi mogla ugroziti cijelu regiju.

"Izlaz iz okvira Ahtisaarijevog paketa oko rješavanja pitanja sjevera će biti tempirana bomba, koja može destabilizirati ne samo Kosovo i Srbiju, već i čitav region. Također, izlazak van paketa značiće promjenu granica, koji će uticati na sve zemlje u regiji", rekao je Grabovci, koji je negirao tvrdnje opozicionih zastupnika da Vlada priprema tajni politički program za sjever.

"Opozicija na Kosovu sanja. U nedostatku vizije za razvoj zemlje, opozicija neprestano govori prazne stvari, konfuzne i nimalo ozbiljne", rekao je Grabovci i negirao je da ima međunarodnog pritiska da rješavanje pitanja sjevera bude van Ahtisa