KFOR ne pregovara, nije pregovarao, niti će pregovarati u vezi sa slobodom kretanja, poručuju iz međunarodne vojne misije na Kosovu, zahtjevajući bezuslovnu slobodu kretanja za misiju EULEX-a na sjeveru Kosova.

Portporol KFOR-a Uwe Novicki zatražio je da se za pripadnike EULEX-a i KFOR-a na sjeveru Kosova omogući bezuslovna sloboda kretanja.

“KFOR priznaje mirne proteste. Međutim, blokada puteva je jasno protiv svakog zakona. Mi zahtjevamo bezuslovnu slobodu kretanja ne samo za KFOR, već i za EULEX, kako bi mogao da ispuni svoju misiju”, kazao je Novicki novinarima u Prištini.

On je demantovao da su predstavnici KFOR-a sa predstavnicima opštine Zvečan prošlog petka postigli dogovor da se ka administrativnim prelazima na sjeveru Kosova u pratnji KFOR-a mogu kretati tri vozila EULEX-a, pod uslovom da ne prevoze carinike iz Prištine. Novcki je istakao da su predstavici KFOR-a napustili sastanak sa odbornicima Skupštine opštine Zvečan kada je došlo do diskusije o rasporedu kretanja KFOR-a, uključujući broj vozila EULEX-a, kao vremenski okvir njihovog kretanja unutar 24 časa.

“Dogovor ne postoji. KFOR ne pregovara, nije pregovarao, niti će pregovarati u vezi sa slobodom kretanja”, kazao je Novicki na konferenciji za novinare povodom sve češćih spriječavanja kretanja EULEX-a ka administrativnim prelazima.

Novicki je kazao da je za KFOR “iznenađenje” i to što Srbi na sjeveru Kosova ne prihvataju da u budućnosti sva vozila preregistruju na KS i RKS tablice.

“Postoji dogovori između Beograda i Prištine, kome svi mogu da pristupe na zvaničnoj internet strani vlade Srbije, gde je jasno navedeno da će svi vlasnici vozila koji žive na Kosovu koristiti RKS ili KS tablice”, kazao je Novicki.

Portparol KFOR-a je kazao da su putni pravci ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak potpuno prohodni, a da se saobraćaj po potrebi zaustavlja na nekoliko sati.

Izvor: Radio Kim