Zahvaljujući se medijima koji daju pozornost procesu priznanja Kosova, Ured prvog zamjenika premiejra Kosova, Behgjeta Pacollija je reagovao povodom pisanja lista "Zëri", kojeg smo i mi prenijeli "Jedno priznanje - milion eura".

"Ured prvog zamjenika premijera Kosova, gospodina Behgjeta Pacollija, vidi kao potrebno dati neke ispravke i objašnjenja, koja će poslužiti pravom informisanju javnog mnjijenja", stoji u reakciji iz ovog ureda, gdje se potencira da je Pacolli aktivnosti oko lobiranja za priznavanje Republike Kosovo započeo još od proglašenja nezavisnosti 17. februara, 2008, odnosno od vremena kada je još bio u opoziciji.

"Uspjeh ovog angažmana gospodina Pacollija nije izostajao i o ovome je bila informisana i javnost. Naslov "Jedno priznanje - milion eura" smatramo da je pogrešan i povodm toga smo morali izići u javnost i pojasniti neke stvari: Od stupanja na mjesto prvog zamjenika premijera Vlade Kosova, aktivnosti oko lobiranja gospodina Behgjeta Pacollija fokusirane u Africi, zbog nemogućnosti prodora kosovskih institucija, do ovoga trenutka su bile dosta uspješne, donoseći Kosovu 9 priznanja u roku od 10 mjeseci. Svi ovi angažmani g. Behgjeta Pacollija na lobiranju bila su plaćena iz njegovog privatnog budžeta i do sada nijednom nisu predstavljali teret za budžet institucija Republike Kosova. Ured zamjenika premijera je stalno spremna osigurati transparentnost pružajući pristup svim institucionalnim angažmanima prvog zamjenika premijera Behgjeta Pacollija u lobiranju oko priznanja Republike Kosova", stoji u rekaciji.