Nekoliko vozila EULEX-a spriječeno je sinoć u mjestu Doljani, u opštini Zvečan, od strane lokalnih Srba da prođe ka graničnom prelazu Jarinje, prenose srpski mediji.

Kolona EULEX-ovih vozila se nakon kraćeg zadržavanja okrenula u Doljanima i u pratnji Policije Kosova vratila nazad prema Zubinom Potoku, odnosno selu Jagnjenica, prenosi beogradski "Blic".

Ova blokada slobode kretanja je četvrta po redu u posljednja nekoliko dana. Prema pisanju srpskog lista predstavnici Opštine Zvečan su podvukli da su sa predstavnicima KFOR-a i EULEX-a u subotu postiglisporazum kojim se predviđa da do naredne srijede propuštaju po tri vozila EULEX-a, uz uslov da su u njima samo predstavnici Misije EU na Kosovu i da ne prevoze kosovske carinike.

Srbi tvrde da je dogovoreno da mogu prolaziti po tri džipa dnevno a ne više kako bi EULEX drumskim putevima mogao da stigne do krajnjeg sjevera Kosova.

Prema pisanju srpskih medija, u narednu srijedu bi trebalo da se održi redovni sastanak predstavnika lokalnih Srba sjevera Kosova i međunarodnih misija na Kosovu.