Nakon ozbiljnih krađi koje su se dogodile u Prizrenu i Orahovcu, uglavnom po kućama i raznim objektima, Regionalna uprava policije u Prizrenu je razvila operativan plan koji je bio usmjeren na identificiranju i hapšenju počinitelja tih kaznenih djela i pronalaženja materijalnih dokaza.

Operacija je započela prekjučer, 8. marta, i nastavljenja jučer je u ranim jutarnjim satima u kojoj su bile uključene: Regionalna jedinica za istrage, Specijalne operativne jedinice, Policijska stanica u Orahovcu i Policijska stanica u Prizrenu.

Tokom operacije pretrešeno je sedam lokacija u Orahovcu u kojima je pronađen dosta materijalnih dokaza za koje se sumnja da su ukradeni. Takođe je pronađena i mala količina droge.

I u Prizrenu su zaplijenjeni razni predmeti za koje se sumnja da su ukradeni od strane ove organizovane grupe. Istražitelji kažu kako su mnogi od ukradenih predmeta prodani i da se sada traga za njihovim lokacijama. Prema riječima istražnih organa operacija se nastavlja i moguće je povećanje broja uhapšenih.

Nakon ispitivanja uhapšenih informisan je i tužilac koji je odlučio da se sedam osoba puste a desetero je zadržano u 48-časovnom pritvoru.