Sjedinjene Američke Države se protive održavanju lokalnih izbora na sjeveru Kosova koji nisu u skladu sa kosovskim zakonima i zvaničnici koji bi na njima bili izabrani ne bi imali bilo kakav legitimitet, izjavio je u Vašingtonu zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker.

On je, na konferenciji za strane dopisnike u Vašingtonu, istakao da SAD čekaju da vide odluku Srbije po tom pitanju, rekavši da je potrebno održati lokalne izbore na tom prostoru, ali "u pravo vrijeme i po zakonima Kosova".

Visoki zvaničnik State Departamenta je rekao da mu je drago što su premijer Kosova Hashim Thaçi i predsjednik Srbije Boris Tadić izneli svoje ideje i prijedloge za rješenje problema na sjeveru Kosova, ocjenivši da je neophodno da se nastavi dijalog između Prištine i Beograda i da bi sljedeće teme trebalo da budu telekomunikacije i energetika.

On je pozdravio implementaciju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, naglasivši da će SAD nastaviti da pružaju podršku u nastavku dijaloga, koji treba da normalizuje odnose i olakša svakodnevni život ljudi.

On je čestitao Kosovu na odluci Evropskog savjeta da otpočne izradu Studije o izvodljivosti, rekavši da će Amerika nastaviti da ohrabruje lidere država koje još nisu priznale kosovsku nezavisnost, da to učine.