Generalni direktor za proširenje EU u Evropskoj komisiji Stefano Sannino kaže da je priznavanjem teritorijalnog integriteta Kosova postignut znatan napredak u rješavanju prilika na Zapadnom Balkanu.

On je rekao i da vidi da postoji "pragmatičnost i kod Beograda i kod Prištine" i izrazio nadu da će pregovori biti nastavljeni "eventualno u nekom drugom formatu".

Sanino je najavio da Evropska komisija namjerava da već u martu, kako se izrazio, "anticipatorno", počne da ispituje u kojoj mjeri Srbija, Crna Gora i Makedonija kao kandidati za pristupanje EU (kojima datum otpočinjanja pregovora još nije određen) ispunjavaju zahtjeve poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i ljudska prava.

Najzad, Sanino je najavio i da Komisija namjerava da svoj instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) proširi i ubuduće pretvori u, kako ga je nazvao, IPA 2. Novac koji preko ovog mehanizma daje Evropska komisija onda ne bi išao samo za jačanje institucija u zemljama koje žele da pristupe EU, već i za ekonomski razvoj.

Sanino danas u Berlinu učestvuje na skupu "Srbija i Evropska unija: kojim putem napred" koji su organizovali Fondacija Robert Bosch i Beogradski fond za političku izuzetnost.